Voor jezelf beginnen

Voor jezelf beginnen is de laatste jaren steeds vanzelfsprekender geworden. Het politiek-economisch landschap in Nederland is zo anders dan enkele jaren geleden dat een vaste baan steeds minder mogelijk is. Daarbij komt ook nog eens keertje dat de Nederlander steeds zelfstandiger wordt en verwacht zijn eigen boontjes beter zelf te kunnen doppen. Gelukkig is Nederland zo vrij dat dit allemaal kan. Er is zelfs naam bedacht voor de kleine ondernemer die in zijn eentje de onderneming runt; de Zelfstandige Zonder Personeel, ook wel de ZZP-er genoemd.

In Nederland bestaan veel regels. Ook voor ondernemers. Hoe klein de onderneming ook is, en of men nu wel of niet actief is, er moet een inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel plaatsvinden. Maar daar blijft het niet bij want iedere onderneming moet aangifte omzetbelasting doen. De omzetbelasting wordt ook wel BTW genoemd. Op verkopen wordt in de meeste gevallen BTW geheven en zakelijke inkopen – die 100% voor de beroepsuitoefening worden ingezet – zijn aftrekbaar. Zo kan het zijn dat u door veel uitgaven te doen meer BTW terug ontvangt dan u moet betalen.

Voor jezelf beginnen is simpeler dan u denkt. U zult een goed plan moeten maken en daarna schrijft u zich gewoon in bij de Kamer van Koophandel. De bedrijfsnaam die u kiest mag niet te veel op een andere bedrijfsnaam lijken. Verstandig is wel om een naam te kiezen die direct zegt in welke branche u actief bent zodat potentiële klanten direct weten wat u doet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: