Eigen onderneming starten

Enige jaren geleden was een eigen onderneming starten alleen maar weggelegd voor een select gezelschap waaghalzen. Avontuurlijke mensen die niet snel zouden kiezen voor het werken voor een baas. Ook wanneer ondernemerschap door de ouders met de paplepel was ingegoten was de kans groot dat de kinderen een soortgelijk pad zouden kiezen. Ondernemen leek daarmee een levenswijze en visie.

Vandaag de dag is het ondernemerschap voor iedereen. Banen verdwijnen en werknemers zijn hoog opgeleid. Dat zorgt ervoor dat men vaak op eigen benen kan staan en alle zaken zelf gaat regelen. Freelancers, eenmanszaken en zelfs hele MKB ondernemingen schieten op deze manier als paddestoelen uit de grond. Een interessante kentering die de samenleving ingrijpend gaat veranderen. Want de ondernemer heeft minder rechten als het gaat om sociale zekerheid. Vanuit het oogpunt van de overheid is dat een goede zaak omdat ondernemers over het algemeen ook minder inkomstenbelasting en loonheffingen betalen. Zo houdt het een en ander elkaar in evenwicht. Denkt de ondernemer hier niet over na dan kunnen grote problemen ontstaan en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Een eigen onderneming starten is interessant en zoals reeds gezegd uitdagend. Er gaat veel op de ondernemer afkomen. Het is daarom verstandig u goed voor te bereiden alvorens u echt gaat beginnen. Een proefperiode waarin u onderneemt naast uw baan of uitkering is daarom zeer aan te raden. Dit kan bijvoorbeeld door een maandje (eventueel onbetaalde) vakantie op te nemen en tijdens deze vakantie uw onderneming op te zetten en te onderzoeken of u in contact kunt komen met de juiste klanten en deze zelfs al kunt gaan bedienen. Ondernemen is namelijk altijd afhankelijk van de klanten die u tot uw klantenkring kunt gaan rekenen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: