Ondernemersaftrek

Ondernemen wordt in Nederland gestimuleerd. Daarom zijn er een aantal fiscale stimuleringsmaatregelen die ervoor zorgen dat ondernemers met een eenmanszaak of VOF niet over de totale winst belasting hoeven te betalen. De ondernemersaftrek is een voorbeeld van deze fiscale regels die het ondernemen een stuk makkelijker maken, zeker in de beginperiode van het ondernemerschap waar toch wel kosten gemaakt moeten worden.

De ondernemersaftrek bestaat uit een zestal elementen, t.w. zelfstandigenaftrek, startersaftrek, startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, meewerkaftrek en stakingsaftrek. Niet iedere ondernemer komt in aanmerking voor alle zes de aftrekposten. Daarom zal men zelf via de belastingaangifte aan moeten geven welke aftrekposten van toepassing zijn. De boekhouder of accountant kan hierbij van dienst zijn.

Door optimaal gebruik te maken van de regelgeving in Nederland voor ondernemers kan zelfs de ZZP ondernemer gebruik maken van belasting voordeeltjes. Grote bedrijven en instellingen en met name multinationals maken gebruik van ingewikkelde fiscaal juridische structuren om belasting te ontwijken maar kleine ondernemers kunnen dit op hun eigen manier dus ook. De ondernemersaftrek is immers een aftrekpost die de belastbare winst verlaagt.

Naast omzetbelasting, waarover BTW moet worden afgedragen, wordt er ook belasting geheven op de winst die de onderneming maakt. Bij eenmanszaken en de VOF is deze belasting gekoppeld aan de inkomstenbelasting, er bestaat immers geen juridische scheiding tussen de ondernemer en zijn onderneming en inkomsten, uitgaven, vermogen en schuld wordt op één grote berg geveegd. In het artikel de gevaren van een eenmanszaak wordt dit nader besproken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: