VOF oprichten

Wanneer u samen met partners wilt ondernemen kan een VOF oprichten een eerste stap zijn. De term VOF is de afkorting van Vennootschap Onder Firma. Bij deze ondernemingsvorm werken ondernemers (de firmanten) samen in een bedrijf.

Een VOF oprichten heeft als grote voordeel dat de kosten erg laag zijn en dat de ondernemers dus eigenlijk direct aan de slag kunnen. Maar de VOF heeft niet alleen maar voordelen. Omdat de firmanten privé personen zijn is er een behoorlijk risico met betrekking tot aansprakelijkheid.

Firmanten zijn niet alleen zakelijk aansprakelijk voor elkaars daden, ook privé kunnen er onaangename situaties ontstaan. Want net als bij de eenmanszaak zijn firmanten in een VOF hoofdelijk aansprakelijk.

Een manier om het juridisch risico op privé aansprakelijkheid te verkleinen is door de firmanten als vennootschap te laten optreden. Hierbij worden BV’s gebruikt waarbij een duidelijke scheiding bestaat tussen de ondernemer en zijn privé situatie.

Het lastige aan de keuze voor een ondernemingsvorm is vaak dat zekerheid inbouwen geld kost. Een BV opstarten is niet gratis en hoewel de regering er alles aan doet de kosten voor oprichting van een BV te beperken is er nog steeds een groot verschil met ondernemingsvormen waarbij geen scheiding bestaat tussen de privé en zakelijke vermogens van de eigenaar.

Voorlichting met betrekking tot het starten van de juiste ondernemingsvorm moet dus gevoed worden door zowel kostentechnische overwegingen als juridische gevaren. Ergens in het midden ligt de ideale oplossing voor uw onderneming.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: