Eenmanszaak beginnen

De ZZPer kan vandaag de dag een BV of eenmanszaak beginnen. Het verschil tussen deze ondernemingsvormen heeft met name betrekking op het risico wat de ondernemer loopt. Bij een eenmanszaak is namelijk het zakelijk en prive vermogen (en dus ook de schulden) van de ondernemer gelijk. Dit is natuurlijk erg riskant want niemand wil dat het spaarpotje van de kinderen (bij wijze van spreken) wordt aangewend voor betalingen van een zieke of arbeidsongeschikte werknemer.

De Besloten Vennootschap heeft op juridisch gebied grote voordelen boven de eenmanszaak. Maar er is natuurlijk meer dan alleen maar het juridisch deel van de onderneming want het moet natuurlijk ook betaalbaar zijn en blijven. Een BV brengt bepaalde kosten met zich mee, kosten die behoorlijk in de papieren kunnen lopen. Zeker wanneer de onderneming pas net is gestart en nog geen winst maakt.

Accountants en boekhouders zeggen vaak dat een BV pas interessant is bij een winst die rond de 100.000 Euro ligt. Nu is dat natuurlijk voor iedereen een zeer welkom bedrag maar niet iedere ondernemer lukt het om dit soort omzet te behalen.

Het merendeel van de ondernemers die een eenmanszaak  beginnen komen de eerste jaren niet boven de 30.000 Euro winst per jaar uit. Dat is natuurlijk vervelend als u rekent op meer. Toch zult u realistisch moeten zijn want het is niet altijd mogelijk om binnen een korte tijd resultaat te boeken. Kijk bijvoorbeeld eens naar een opleiding aan een hogeschool of universiteit. Pas na vier jaar loopt u naar buiten Рals alles goed gaat tenminste Рmet een diploma wat uw kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroot. Hetzelfde geldt eigenlijk voor ondernemen. Pas na enkele jaren kunt u stabiliteit verwachten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: